Są tak słodkie i aromatyczne, że aż kuszą, by zrobić z nich deser. Ciasta, w których jabłka i gruszki grają główną rolę, wprost rozpływają się w ustach. Palce lizać!

Ciasto z różami

Kruche ciasto:
200 g mąki, szczypta soli
90 g zimnego masła
30 g zimnego smalcu
60 g cukru piudru
2-3 łyżki zimnej wody
Krem budyniowy:
600 ml mleka, 6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki
40 g skrobi ziemniaczanej
Jabłkowe róże:
7-8 słodkich jabłek z czerwoną skórką
3 szkl. wody, 200 g cukru
wyciśnięty sok z 1 cytryny
Mąkę, masło i smalec połącz na kruszonkę. Dodaj cukier, sól, wodę i szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń folią i schłodź 30 min.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Chłódź 30 min. Wyjmij i wyłóż dno pergaminem. Obciąż suchą fasolą. Piecz 15 min w 200 st. C. Potem wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i papier. Obniż temp. do 180 st. C. Piecz 10 min.
Zagotuj mleko z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem. Zmiksuj z mąką i skrobią. Wlej do niej 100 ml wrzącego mleka i zmiksuj. Masę wlej do reszty gorącego mleka. Gotuj ok. 1 min. Wylej krem na gotowy spód. Wystudź.
Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny i cukier. Zagotuj. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na 2-mm plasterki. Ugotuj je w syropie, by zmiękły. Wystudź.
Układaj po 4-6 plasterków i zwijaj w kształt róży. Ułóż na kremie, lekko wciskając.

Gruszkowy ślimak

Ciasto:
500 g mąki pszennej
350 ml mleka
120 g cukru
20 g drożdży
1 jajko, 1 żółtko
szczypta soli
40 g masła
Nadzienie:
20 g masła
4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
2-3 gruszki
1/2 l syropu z wody i 4 łyżek cukru
cukier puder
Drożdże wkrusz do 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Pomieszaj. Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
Roztop masło i odstaw do wystygnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, wlej go do przesianej reszty mąki. Dodaj pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, stopniowo dodając do niego stopione masło. Uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw, by wyrosło.
Roztop masło do nadzienia. Gruszki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj je krótko w syropie, tylko by zmiękły. Wyjmij i wystudź.
Wyjmij ciasto, zagnieć je chwilę. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj cienko na placek.
Placki posmaruj masłem, oprósz równo cynamonem i posyp cukrem. Ułóż plasterki gruszek. Zwiń rulony.
W okrągłej formie z odpinanym rantem ułóż oba w kształcie ślimaka. Zostaw na 30 min do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem. Piecz 40-45 min w 180 st. C.

Tarta rustykalna

Kruche ciasto:
1 szkl. mąki
70 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wypełnienie:
125 g serka ricotta
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru pudru
3 duże gruszki
goździki
Zimne masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Dodaj roztrzepane jajko oraz cynamon i mieloną gałkę muszkatołową. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagnieć, a potem rozwałkuj na cienki placek o grubości 5 mm.
Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż w okrągłej formie.
Serek ricotta zmieszaj z miodem i cukrem pudrem. Zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 3 cm.
Gruszki umyj i przekrój na ćwiartki. Jeśli trzeba, usuń im gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Wyłóż na serek. Połóż na nich kilka goździków.
Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty, nakładając go lekko na nadzienie.
Piecz ciasto 25-30 min w 200 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu lekko ostudź.