Mikroflora jelitowa to wbrew pozorom siedlisko bakterii, grzybów, czy pierwotniaków. W organizmie dorosłego człowieka jest ich nawet 10 razy więcej niż komórek. W literaturze czy artykułach tematycznych mikroflora określana jest także jako mikrobiom.
Mikroorganizmy tworzące mikroflorę jelitową wspomagają trawienie, ale także- uwaga- wpływają na odporność organizmu. Obszar ten został wielokrotnie poddany badaniom naukowców z całego świata. Prowadzono doświadczenia na różnych organizmach pod różnym kątem. Pomimo tego, że badano różne organizmy, naukowcy doszli do jednego wspólnego wniosku- organizmy pozbawione mikrobiomu w zasadzie tym samym pozbawione zostały układu odpornościowego, przez co były podatne na choroby i alergie. Mikrobiom jelitowy wytwarza także między innymi cenne witaminy z grupy K oraz B, z których chętnie korzysta nasz organizm.
Mikroflora jelitowa jest ściśle połączona z jelitam, i a mikroorganizmy w dużej mierze wpływają na kondycję jelit poprzez regulowanie przepuszczalności bariery jelitowej oraz wytwarzanie związków wspomagających tę regulację. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe takie jak propian, octan, czy maślan. Powstają one wskutek fermentacji węglowodorów znajdujących się w błonniku, którym chętnie żywią się mikroorganizmy z flory jelitowej. W tym momencie zaznaczyć warto, że organizm człowiek nie jest w stanie strawić błonnika pokarmowego, co za tym idzie, ukazuje się kolejny aspekt, jak ważny dla organizmu jest mikrobiom jelitowy. Wzdęcia, problemy z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała, częste infekcje, problemy z koncentracją, zaparcie lub biegunki, ogólne zmęczenie to tylko nieliczne z objawów wskazujących na niewłaściwe funkcjonowanie jelit.
Popularny w obecnych czasach styl życia, wypełniony wysokokaloryczną przetworzoną żywnością nie sprzyja prawidłowemu działaniu naszych jelit. Spożywamy zbyt wiele, olejów, cukrów prostych, mąki czy szeroko pojętych produktów oczyszczonych. Niestety nie są one zbyt bogate w składniki odżywcze mikrobiomu takie jak sole mineralne, błonnik, czy witaminy. Na mikroflorę jelitową bardzo korzystnie wpływa spożywanie produktów zawierających węglowodory między innymi: szparagi, czosnek, cebula. Istotna jest także skrobia, znajdująca się w produktach pełnoziarnistych czy też makaronie i ziemniakach. W przypadku dwóch ostatnich szczególnie korzystne jest spożywanie ich na zimno. O tym, że spożywanie owoców jest bardzo zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Ich właściwości pozytywnie wpływają oczywiście także na mikroflorę jelitową, co automatycznie odzwierciedla się na dobrym „zdrowiu” jelit.
Dbanie o mikrobom to nie tylko odpowiednia dieta. Istotny jest także ruch oraz ograniczenie stresu. Być może brzmi to, jak poradnik na dobre zdrowie i samopoczucie. Nic w tym dziwnego, gdyż jak już wcześniej wspomniano mikroflora jelitowa, reguluje szereg funkcji organizmu, które mają dalsze odzwierciedlenie w naszym zdrowiu. Myślę, że po przeczytaniu tego artykułu nikogo nie trzeba uświadamiać lub dodatkowo namawiać do dbania o mikrobiom. A mikroflora nie jest wcale taka mikro, gdyż występuje w organizmie znacznie liczniej niż reszta komórek i to od jej kondycji zależy nasze zdrowie.