Fasola Adzuki to jeden z tych produktów, po które miłośnicy zdrowego stylu życia sięgają coraz chętniej. Dlaczego? Sprawdźmy, jaką wartość odżywczą ma ta fasola.
O ziarenkach fasoli adzuki
Niewielkie ziarenka fasoli adzuki mają wyjątkową moc. Są smaczne, a ich łagodny i lekko orzechowy smak już dawno przypadł do gustu wielu osobom. Efekt? Z mocy tej fasoli korzysta już nie tylko kuchnia japońska czy koreańska. Przepisy na dania z jej udziałem są dziś znane i cenione na całym świecie, co wynika m.in. z rosnącej wiedzy na temat jej prozdrowotnych właściwości. Właściwości fasoli wpływają również na naszą psychikę, a jak wiemy jedzenie odgrywa dużą rolę w kontekście zdrowia psychicznego. Pyszne pasty, sałatki i dania z ryżem mają wielu zwolenników, co nie powinno dziwić.
Dlaczego warto włączyć taką fasolę do swej diety?
Fasola adzuki to rewelacyjne źródło białka, błonnika i wielu substancji odżywczych. W jej ziarnach znajdziemy też spore ilości fosforu, potasu, cynku i żelaza, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdrowa dieta z takim dodatkiem pomoże nam też uniknąć problemów z niedoborem tak ważnych składników odżywczych, jak kwas foliowy czy witaminy z grupy B. Ziarna tej fasoli są jednocześnie doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy i błonnika, dzięki czemu zdrowa dieta z takim dodatkiem pomaga nam chronić się przed zbyt szybkim starzeniem się oraz przed zbędnymi kilogramami. Lepsze trawienie, mniejsze ryzyko rozwoju raka jelita – oto kolejne powody, dla których warto włączyć fasolę adzuki do swej diety. Wiadomo też, że taki dodatek do menu może w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, może nam też w znacznym stopniu ułatwić odchudzanie.
Powodów, dla których warto sięgnąć po fasolę adzuki, jest sporo. Jednych skusi smak, innych korzystny wpływ na zdrowie. Jedno jest pewne – im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas.