Nie ma nic lepszego niż zwieńczenie niedzielnego obiadu pysznym deserem. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych, ciężkich i śmietanowych ciast szukając lekkich i zdrowych deserów.
Jesienny czas obfituje w smakowite jabłka, z których można przygotować wiele zdrowych pyszności.
Poznaj przepis na smakowity deser jabłkowy z owsianą kruszonką
Jabłka są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości błonnika i witaminy C, w połączeniu z płatkami owsianymi stworzą pyszny, pełnowartościowy i zdrowy zamiennik tradycyjnego deseru.
Dodatek masła orzechowego sprawi, że deser nabierze wyjątkowego charakteru. Ten owsiany deser smakiem przypomina babciną szarlotkę, jednak jest o wiele szybszy w wykonaniu. Deser będzie gotowy do spożycia już po 30 minutach.
W portalu kulinarnesmaki.pl znajdziesz przepis na to jak przygotować zdrowe i pyszne naleśniki.
Do przygotowania jabłek pod owsianą kruszonką potrzebujemy:
- 3-4 słodkich, twardych jabłek
- pół szklanki płatków owsianych
- garść dowolnych orzechów lub nasion (migdały, orzechy włoskie lub słonecznik, dynia)
- 2-3 łyżki miodu, syropu daktylowego lub syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: rodzynki
Jak zrobić szybki zdrowy deser z jabłek i płatków owsianych?
Przygotowywanie deseru rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plasterki. Następnie pokrojone jabłka przekładamy do kokilek lub małego naczynia żaroodpornego.
W osobnej miseczce zagniatamy owsianą kruszonkę: słodzidło (miód, syrop daktylowy lub klonowy) zagniatamy szybko z płatkami owsianymi i masłem orzechowym do powstania kruszonki. Wszystko możemy połączyć także przy użyci malaksera.
Jabłka w kokilkach posypujemy cynamonem. Dorzucamy rodzynki i pokrojone orzechy lub nasiona. Całość przykrywamy owsiano – orzechową kruszonką.
Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut lub do wyraźnego zrumienienia. Smacznego!