Nawet osoby niezainteresowane zbyt mocno branżą dietetyczną powinny już zdawać sobie sprawę z tego, że to, co jedzą na co dzień, odbija się na ich zdrowiu. Jedzenie jest pożywką dla wszystkich części organizmu. Ono zasila też układ immunologiczny i pomaga mu odpierać ataki wirusów, bakterii czy innych drobnoustrojów. Jak zatem będzie wyglądać idealna dieta na wzmocnienie organizmu? Na pewno będzie ona dietą zróżnicowaną. Starając się ją tak ułożyć, warto natomiast oprzeć się na poniższych praktycznych wskazówkach, dzięki którym cały jadłospis od razu stanie się bardziej wartościowy.
1 – picie wody
Omawianie tematu warto rozpocząć od absolutnej podstawy. Niby jest ona już wszystkim znana, ale jednak to, że wie się o czymś w teorii, nie znaczy jeszcze wcale, że tę dietę potrafi się wykorzystać w praktyce. A picie wody to nawyk absolutnie niezastąpiony. O ile jeszcze żywność można zastąpić suplementami diety, tak wody nie zastąpią żadne napary, herbatki czy tym bardziej soczki. Dorosła osoba musi pić przynajmniej tę jedną większą butelkę wody na dzień. Mniejsza ilość płynów nie zaspokoi odpowiednio pragnienia i nie zdoła porządnie nawodnić całego ciała i organizmu.
2 – ograniczenie mięsa
Oczywiście nie trzeba go unikać tak w stu procentach, ale jednak warto jeść je rzadziej niżeli codziennie czy co drugi dzień. Omawiając najlepsze preparaty na wzmocnienie organizmu, raczej nigdy nie wspomni się o tych pochodzenia zwierzęcego. No może za wyjątkiem ryb. Tłuste ryby morskie są zdrowe, bo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, jednakże taka wieprzowina czy tłusta wołowina nie są już nikomu potrzebne do szczęścia. Zamiast więc co tydzień bić w niedziele klasyczne schabowe, lepiej spróbować przygotować kotlety ze strączków bądź grzybów. Teraz modny stał się tzw. „flexitarianizm”. Polega on właśnie na ograniczaniu spożywania mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
3 – więcej przypraw
A jeszcze lepiej – więcej ziół i to zwłaszcza tych świeżych, najlepiej tych samodzielnie zasadzonych w ogródku bądź na balkonie. Przyprawy potrafią nadać życiu wyjątkowego smaku. Potrafią przemienić najprostsze i najzwyklejsze danie w istną eksplozję różnorodnych aromatów. Dzięki nim rzecz, która teoretycznie powinna być jałowa, nagle staje się super smaczna i dzięki temu człowiek je więcej chociażby surowych bądź podgotowanych warzyw. Niektóre zioła i przyprawy mają też uwodnione właściwości wzmacniające i uzdrawiające. Zamiast więc sięgać po jakieś zupełnie nietypowe i nikomu nieznane produkty wzmacniające organizm, lepiej kupić sobie zapas oregano, bazylii, majeranku, koperku oraz lubczyku. Na organizm rewelacyjnie zadziała też czarnuszka. W badaniach naukowych wykazano bowiem, że ma ona zdolność do potęgowania produkcji komórek odpornościowych, które – jak sama nazwa wskazuje – zapewniają lepszą odporność.
4 – ograniczenie kofeiny
Kawa jest zdrowa i z tym nie ma co polemizować, ale jest zdrowa wtedy, gdy się z nią nie przesadza, czyli gdy pije się ją w umiarkowanych ilościach. Dwie filiżanki na dzień w zupełności wystarczą. Najlepiej zresztą spożyć je mniej więcej do godziny dwunastej w południe, gdyż kofeina spożyta później będzie już zaburzać sen i utrudniać zasypianie, ponieważ pewna jej ilość zdąży jeszcze utrzymać się w organizmie. Istnieją zresztą lepsze i zdrowsze sposoby na pobudzenie się do działania. Czasem zamiast sięgać po kolejną kawę z rzędu, lepiej po prostu wyjść na świeże powietrze i udać się na spacer, aby dotlenić organizm i szybciej się skoncentrować.
5 – produkty sezonowe
Dość oczywiste jest również to, że najlepsza dieta na wzmocnienie organizmu będzie dietą bazującą na świeżych i naturalnych warzywach i owocach. Aby jednak te produkty rzeczywiście były świeże, smaczne i zdrowe, warto szukać tych sezonowych. Latem najlepiej zajadać się drobnymi owocami, a z kolei zimą i jesienią przerzucić się na dynie i różne warzywa korzeniowe.