Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast, bez których wiele osób nie wyobraża sobie popołudniowej kawy, jak również świąt Bożego Narodzenia. W wielu wariacjach ciasto to zawsze prezentuje się apetycznie, istnieje jednak wersja, która najbardziej pasuje do tego magicznego okresu — adwokatowy sernik w cynamonowym cieście łączy w sobie niesamowity smak, zapach i wygląd.
Elegancki sernik na talerzu
Tym, co wpływa na prezencję tego wypieku, jest jego warstwowe ułożenie, którego często w przypadku sernika się nie uświadczy. Do tego na liście składników znajdują się produkty rzadko wykorzystywane do pieczenia, a mające istotny wpływ na efekt końcowy. Proces jego przygotowania jest czasochłonny, jednak raz w roku na taką uroczystość warto go przygotować i zachwycić gości.
Składniki
Ciasto
— 35 dag mąki tortowej
— 15 dag masła
— 10 dag margaryny
— 3 łyżki kakao
— 1,5 szklanki cukru
— 5 łyżek wody
— 2 łyżeczki mielonego cynamonu
— 5 jajek
— 1 łyżka ekstraktu waniliowego
— 2 łyżeczki proszku do pieczenia
— szczypta soli
Masa serowa
— 1 kg sera na sernik
— 150 ml puree z dyni
— 5 jajek
— 1 szklanka cukru
— 2 opakowania budyniu śmietankowego
— 1 łyżka ekstraktu waniliowego
— ½ szklanki likieru adwokat
— ½ szklanki oleju
— ½ szklanki śmietany kremówki
— 1 łyżka kaszy manny
Krem mascarpone
— 500 ml śmietanki 30%
— 25 dag serka mascarpone
— 3 łyżki cukru pudru
— 1 galaretka przezroczysta o smaku cytrusowym
— 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Poncz
— ½ szklanki przegotowanej wody
— 1 łyżka soku z cytryny
— 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Ciasto: do garnka włożyć masło, margarynę, cukier, kakao i pięć łyżek wody, gotować około 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, żółtka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 35 minut.
Masa serowa: jajka z cukrem zmiksować, dodać ser, puree z dyni, aromat, olej, likier i budyń, dokładnie zmiksować.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą serową, wsypać kaszę mannę, delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o takiej samej wielkości jak ciasto kakaowe) włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krem mascarpone: galaretkę i żelatynę wymieszać w 150 ml wrzącej wody, ostudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Następnie dokładnie wymieszać z płynną galaretką. Zimne ciasto przekroić na 2 blaty (górkę z ciasta odłożyć na kruszonkę). Placki skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Przekładanie ciasta: na ciemny blat wyłożyć 40% przygotowanego kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć zimny sernik, wyłożyć następne 40% kremu, wyrównać, przykryć ciemnym blatem, lekko dociskając. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać kruszonką z odłożonego ciasta. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.